Actualizarea listei contribuabililor mijlocii de la 1 ianuarie 2023 și modificări aduse termenelor de raportare SAF-T

contribuabili mijlocii 2023 SAF-T

Lista contribuabililor mijlocii si termenele de raportare SAF-T au fost actualizate recent prin două ordine ale președintelui ANAF.

Lista contribuabililor mijlocii 2023

Prin Ordinul președintelui ANAF 2521/13.12.2022, publicat pe site-ul ANAF, s-a actualizat lista contribuabililor mijlocii administrați de către administrațiile județene ale finanțelor publice și Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii a Municipiului București, valabilă de la 1 ianuarie 2023.

Listele actualizate ale contribuabililor mijlocii și ale sediilor secundare ale acestora le puteți consulta accesând acest link.

Atenție că schimbarea organului fiscal competent conduce la schimbarea Trezorerie și a conturilor în care se plătesc obligațiile fiscale.

Raportarea SAF-T pentru noii contribuabili mijlocii

În Monitorul Oficial 1207/2022 a fost publicat Ordinul președintelui ANAF 2518/12 decembrie 2022, ordin prin care s-au actualizat datele de la care contribuabilii au obligația depunerii Declarației informative D406 (SAF-T).

Noutățile sunt aplicabile celor ce sunt afectați de actualizarea listei contribuabililor mijlocii de la 1 ianuarie 2023, astfel:

  • Contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021 și care nu se mai regăsesc în această categorie la data de 1 ianuarie 2023:
    • vor avea obligația de a depune Declarația informativă D406 (SAF-T) începând cu 1 ianuarie 2025;
    • prin opțiune, aceștia pot depune Declaraţia informativă D406 (SAF-T) începând cu 1 ianuarie 2023, opțiunea fiind exercitată prin depunerea unei prime declarații valide. Ulterior, nu se va putea renunța la opțiunea exercitată.
  • Contribuabilii încadrați la data de 31 decembrie 2021 în categoria contribuabililor mici, care și-au menținut această încadrare pe parcursul anului 2022, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 sunt încadrați în categoria contribuabililor mijlocii:
    • vor avea obligația de depunere a Declarației informative D406 (SAF-T) începând cu 1 ianuarie 2023.

Reamintim că plătitorii/contribuabilii beneficiază de o perioadă de grație de 6 luni în cazul contribuabililor care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T, respectiv 3 luni în cazul contribuabililor care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.

Câteva considerații de final

Observăm că o actualizare făcută din nou în mare grabă la final de an complică viața și-așa agitată a contribuabililor.

Iată că un an 2022 destul de agitat din punct de vedere economic și legislativ, nu se poate încheia decât în obișnuita notă de haos. Nu înțelegem de ce actualizarea listei contribuabililor mijlocii, făcute în mare grabă, după de statul nu și-a făcut temele atâția ani (ultima actualizare fusese făcută în 2016), conduce la penalizarea suplimentară a celor ce vor intra în scopul raportării SAF-T. Astfel, în timp ce contribuabilii ce nu mai fac parte din categoria celor mijlocii de la 1 ianuarie 2023, au motive de bucurie că își pot amâna obligațiile privind raportarea SAF-T pentru 2025, cei ce tocmai intră în categoria mijlociilor se trezesc peste noapte cu o nouă obligație pe cap, obligație pe care o planificau pentru 2025. Bine bine, vor spune reprezentanții ANAF, aveți 6 luni de grație, nu vă mai plângeți. Dar atunci de ce anul trecut, când s-a petrecut același lucru cu contribuabilii mari, cei nou intrați au început raportarea SAF-T de la 1 iulie? De ce nu a fost aleasă și acum aceeași soluție, aplicarea de la 1 iulie 2023?

Din păcate, la nivel de legiuitor nu există informația de ordin practic existentă la nivelul contribuabilului. Nu se ține cont de problemele reale și de complexitatea cerințelor SAF-T pentru contribuabili. Unii au început implementarea SAF-T și brusc se trezesc că au irosit timp și bani pe ceva ce nu li se mai aplică acum, ci peste 2 ani. Alții, s-au bazat că mai au timp suficient, și brusc află că în mai puțin de o lună trebuie să își facă analiza proceselor financiar-contabile, a compatibilității informațiilor cu cerințele SAF-T, a acoperirii raportării SAF-T de către sistemul ERP folosit, cu resursele existente etc. Din păcate această abordare haotică și lipsă de predictibilitate nu ajută pe absolut nimeni….

Accesați alte materiale informative Nowium în secțiunea Noutăți.