Ce se mai întâmplă în controalele privind prețurile de transfer?

Tematica prețurilor de transfer reprezintă în continuare un subiect de actualitate în cadrul inspecțiilor fiscale.
Pe portalul ANAF sunt publicate informări lunare privind cazurile semnificative de inspecție fiscală (detalii aici). În cadrul fiecărui material sunt prezentate distinct inspecțiile desfășurate la contribuabili persoane juridice și cele la persoane fizice. Cazurile / exemplele includ o scurtă prezentare a situației faptice și o sinteză a principalelor constatări ale echipei de inspecție.
Cazuri recente în domeniul prețurilor de transfer
Dacă ne uităm la cea mai recentă informare, din decembrie 2023, regăsim tematica prețurilor de transfer printre cazurile prezentate. Unul dintre cazurile expuse este al unei societăți din România care are ca obiect de activitate “Fabricarea altor produse din cauciuc”, cod CAEN 2219. Societatea face parte dintr-un grup de companii având ca asociat unic o societate dintr-un stat membru. În perioada verificată societatea a desfășurat activitate de confecții metalice, producția realizată fiind livrată preponderent în spațiul economic european.
Organele de inspecție fiscală au solicitat prezentarea dosarului prețurilor de transfer din analiza căruia au constatat că societatea verificată nu se încadrează în niciun an in intervalul intercuartilic. Prin urmare, s-a procedat la ajustarea veniturilor la tendința centrală a pieței rezultând venituri suplimentare. Urmare a inspecției fiscale efectuate, a fost diminuată pierderea fiscală declarată de societate și s-a calculat impozit pe profit suplimentar.
Mergând mai departe și uitându-ne la informările pentru lunile anterioare, regăsim tematica prețurilor de transfer și în acestea. De exemplu, în informarea din octombrie 2023 regăsim cazul unei societăți din România care are ca obiect de activitate “Fabricarea subansamblurilor electronice (module)”, cod CAEN 2611, fiind încadrată în categoria marilor contribuabili. Societatea a derulat tranzacții cu părți afiliate reprezentând achiziții și livrări de bunuri, prestări de servicii, plăți și dobânzi.
Și in acest caz, organul de inspecție fiscală a procedat la ajustarea rezultatului Societății. Mai exact, echipa de inspecție a ajustat cheltuielile din exploatare (pentru activitatea de producție) cu scopul de a obține o profitabilitate (marja netă de adaos comercial) la valoarea medianei indicatorului selectat, calculată pentru societățile independente comparabile, indicator de profitabilitate stabilit de societate prin dosarul prețurilor de transfer (Studiul de comparabilitate pentru activitatea de producție contractată).
Context la nivelul administrației fiscale
În octombrie 2022, s-a încheierea proiectului finanțat de Comisia Europeană privind consolidarea coerenței abordărilor auditului prețurilor de transfer și îmbunătățirea legislației fiscale în România. Administrația fiscală din țară a realizat următoarele în cadrul acestui proiect:
- Definirea ghidurilor practice privind prețurile de transfer conform standardelor internaționale.
- Elaborarea unui manual practic privind prețurile de transfer, cuprinzând mai multe module cu orientări practice pentru abordarea cazurilor legate de prețurile de transfer.
- Furnizarea de training profesional și specializare în domeniul prețurilor de transfer pentru 36 de funcționari din cadrul DGAMC.
La aproape un an și jumătate de la acest moment, printr-o scanare rapidă a celor mai recente informări privind cazurile semnificative din inspecții fiscale putem concluziona că tematica prețurilor de transfer rămâne un subiect de actualitate în cadrul inspecțiilor fiscale și un subiect de interes pentru administrația fiscală din România. Mai mult, dacă citim printre rânduri, putem să extragem câteva dintre ariile predilecte de investigație ale inspectorilor fiscali în domeniul prețurilor de transfer (de exemplu: contribuabili care înregistrează pierdere fiscală, mari contribuabili care au obligații anuale în domeniul prețurilor de transfer, dar și alte categorii de contribuabili cu tranzacții semnificative intra-grup, etc.).
Recomandarea Nowium
În aceste momente în care întreaga piață este încă bulversată de multiplele schimbări legislative precum și de obligațiile de conformare suplimentare nou introduse (e.g. e-factura, impozit minim pe cifra de afaceri, etc.), recomandarea noastră este să nu omitem tematica prețurilor de transfer de pe agendele noastre pentru a putea aborda proactiv eventualele expuneri din acest domeniu.
Echipa Nowium de prețuri de transfer vine în întâmpinarea societăților cu o gamă extinsă de servicii în domeniul prețurilor de transfer de la planificarea / documentarea prețurilor de transfer până la asistență pe parcursul inspecțiilor în domeniul prețurilor de transfer / în soluționarea eventualelor dispute. Mai multe detalii găsiți aici.
Material scris de Raluca Mihăilă, Transfer Pricing & Tax Partner, Nowium Transfer Pricing
Accesați alte materiale informative Nowium în secțiunea Noutăți.
Ai o urgență fiscală sau vrei să afli cum te putem sprijini?
Spune-ne în mesaj și revenim în scurt timp cu un răspuns.