Microîntreprinderi – 2024

Microintreprinderi

În Monitorul Oficial 1139/15 decembrie 2023 a fost publicată Ordonanța de urgență 115/2023 (ordonanța „trenuleț”) care aduce un val de modificări fiscale Codului fiscal și altor acte normative, asta după ce în luna octombrie am avut un alt val de modificări prin Legea 296/2023. Ceea ce se modificase în octombrie nu mai este în totalitate în vigoare, iar schimbările legislative afectează toate categoriile sociale, de la salariați și mici antreprenori, la microîntreprinderi și societăți mari.

În articolul nostru de astăzi trecem în revistă modificările aduse regimului de impozitare a microîntreprinderilor și condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru a aplica acest regim în 2024.

1. Condiția privind numărul maxim de microîntreprinderi deținute

Se reduce la o singură microîntreprindere (anterior limita era de trei) numărul societăților în care un asociat/acționar poate deține, direct sau indirect peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

Observăm că a fost adăugată la această condiție și deținerea indirectă, condiție inexistentă anterior.

Asociații/acționarii care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la societatea analizată, cât și la alte societăți care îndeplinesc condițiile pentru sistemul micro, trebuie să stabilească, până la 31 martie, inclusiv, a anului fiscal următor, o singură societate care aplică sistemul micro.

Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociați/acționari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidența prevederilor impozitului pe profit.

2. Plafonul maxim al veniturilor de 500.000 euro

Limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Devine astfel o condiție nouă, toate microîntreprinderile fiind nevoite să analizeze cu atenție încadrarea în această condiție, chiar și dacă asociatul nu mai deține alte microîntreprinderi.

Plafonul maxim de 500.000 euro va trebui practic urmărit în mod continuu în timpul exercițiului financiar și va trebui analizat prin cumularea propriilor venituri cu cele ale întreprinderilor legate. Depășirea plafonului în cursul anului determină ieșirea din sistemul micro și aplicarea impozitului pe profit, începând cu trimestrul în care se depășește plafonul.

În sensul acestei noi condiții detaliem mai jos definiția întreprinderilor legate dată de Legea 346/2004:

Întreprinderi legate

Întreprinderile legate sunt întreprinderile între care există oricare dintre următoarele raporturi:

a) o întreprindere deține majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților celeilalte întreprinderi;

b) o întreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere a celeilalte întreprinderi;

c) o întreprindere are dreptul de a exercita o influență dominantă asupra celeilalte întreprinderi, în temeiul unui contract încheiat cu această întreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;

d) o întreprindere este acționară sau asociată a celeilalte întreprinderi şi deține singură, în baza unui acord cu alți acționari ori asociați ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau asociaților întreprinderii respective.

Întreprinderile între care există oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care acționează de comun acord, sunt, de asemenea, considerate întreprinderi legate, dacă își desfășoară activitatea sau o parte din activitate pe aceeași piață relevantă ori pe piețe adiacente.

O piață adiacentă este acea piață a unui produs sau a unui serviciu situată direct în amonte ori în aval pe piața în cauză.

3. Situațiile financiare anuale trebuie să fie depuse în termen

Se introduce o nouă condiție cu privire la depunerea în termen a situațiilor financiare.

Din păcate, pentru aplicarea sistemului micro în anul fiscal 2024, condiția se consideră îndeplinită dacă situațiile financiare anuale sunt depuse până la data de 31 martie 2024 inclusiv.

4. Redefinire limitare aplicare regim pentru intermediarii în asigurări/reasigurări

Este redefinită limitarea aplicării sistemului micro la cei care desfășoară activități în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv cea care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii.

Astfel, se introduce o excepție pentru intermediarii secundari de asigurări şi/sau reasigurări care au realizat venituri din activitatea de distribuție de asigurări/reasigurări în proporție de până la 15% inclusiv din veniturile totale.

Tax Group webinar

5. Pentru domeniul HORECA, se abrogă prevederea potrivit căreia societățile din acest domeniu pot opta pentru aplicarea sistemului micro, indiferent de îndeplinirea condițiilor (plafon venituri, salariat etc).

Astfel, societățile din HORECA cu cifra de afaceri mai mare de 500.000 euro nu mai pot aplica opțional impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Practic, aceste societăți vor aplica regimul micro în aceleași condiții ca pentru toți ceilalți contribuabili.

6. Aplicarea prin opțiune a regimului micro

Persoanele juridice române pot opta să aplice impozitul micro începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condițiile de microîntreprindere și dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024 în cazul societăților din sectorul HORECA.

7. Microîntreprinderile aflate în inactivitate temporară

Microîntreprinderea care se află în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerțului continuă să fie plătitoare de impozit micro pentru întreaga perioadă în care înregistrează această situație de inactivitate. Odată cu reactivarea stării societății la registrul comerțului, aceasta continuă să fie plătitoare de impozit micro dacă îndeplinește condiția cu privire la salariat în termen de 30 de zile și dacă îndeplinește și celelalte condiții.

8. Neîndeplinirea condițiilor

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplinește condiția privind salariatul și/sau nu a depus în termen situațiile financiare anuale pentru exercițiul financiar precedent anului fiscal respectiv, dacă avea această obligație potrivit legii, microîntreprinderea datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită oricare dintre aceste condiții.

În situația în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociații/acționarii unei microîntreprinderi deține, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și la alte microîntreprinderi, asociații/acționarii trebuie să stabilească microîntreprinderea/microîntreprinderile care iese/ies din regimul micro și care urmează să aplice prevederile impozitului pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează situația respectivă, astfel încât condiția de deținere a unei singure microîntreprinderi să fie îndeplinită.

9. Credit fiscal

Începând cu 2024, microîntreprinderile nu mai beneficiază de creditul fiscal pentru sponsorizări și pentru achiziția aparatelor de marcat electronice fiscale.

Impozitul micro aferent anului 2023 se redirecționează potrivit prevederilor în vigoare până la data de 31 decembrie 2023. Ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizări/burse și sumele reprezentând achiziția de aparate de marcat electronice fiscale, rămase de reportat, potrivit legii, se scad din impozitul micro este anul fiscal 2023.

10. Cotele de impunere

Cotele de impunere pentru anul 2024 sunt:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv şi care nu desfășoară activitățile corespunzătoare codurilor CAEN menționate mai jos
  • 3%, pentru microîntreprinderile care:
    • realizează venituri peste 60.000 euro, dar mai mici de 500.000 euro;

sau

    • desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN:
      • 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator
      • 5829 – Activități de editare a altor produse software
      • 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
      • 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației
      • 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare
      • 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată
      • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
      • 5590 – Alte servicii de cazare
      • 5610 – Restaurante
      • 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente
      • 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a.
      • 5630 – Baruri şi alte activități de servire a băuturilor
      • 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de avocați potrivit legii
      • 8621 – Activități de asistență medicală generală
      • 8622 – Activități de asistență medicală specializată
      • 8623 – Activități de asistență stomatologică
      • 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Prin ordin ANAF se va reglementa condiția privind deținerile indirecte ale asociaților, precum și celelalte condiții nou introduse, privind impozitul micro.

Problematica noilor modificări fiscale va fi tema principală ce o vom discuta la sesiunea Tax Group din 11 ianuarie 2024.

Accesați alte materiale informative Nowium în secțiunea Noutăți.


Material scris de Valentin Alangiu, Accounting & Tax Partner – Nowium Tax&Finance

Valentin ALANGIU


Ai o urgență fiscală sau vrei să afli cum te putem sprijini?

Spune-ne în mesaj și revenim în scurt timp cu un răspuns.

    Acceptare Condiții GDPR
    Citește politica GDPR