Proiect de OUG – RO e-Transport – sancțiunile amânate până la 1 octombrie

Sistemul RO e-Transport urmează să devină obligatoriu pentru produsele cu risc fiscal ridicat de la 1 iulie 2022.

Implementarea în mare grabă a acestor obligații a produs mari frământări în rândul companiilor vizate, acestea neavând timpul necesar de implementare a noilor cerințe. Mai mult decât atât, nici măcar Ministerul Finanțelor / ANAF nu sunt încă pregătite din moment ce Procedura de utilizare și funcționare a sistemului RO e-Transport este încă în stadiu de proiect, deși ar trebui să fie operațională peste 2 zile.

Au fost numeroase solicitări transmise Ministerului de Finanțe și ANAF pentru a amâna aplicarea noilor cerințe cu 6-12 luni. Până la acest moment această amânare nu a fost acceptată, ea ar fi fost absolut normală și ar fi permis tuturor testarea și implementarea sistemului în condiții normale. Este inacceptabil modul în care se introduc noi și noi cerințe către operatorii economici, fără ca Statul să fie pregătit să le implementeze, să le explice, să clarifice ce dorește de la contribuabili și să pună la dispoziția tuturor informații clare și un mediu de testare funcțional. Este un stres major pe care îl întâlnim în acest an la majoritatea agenților economici, fiind epuizați de abundența de cerințe peste cerințe la care nu mai pot face față, acestea suprapunându-se peste criza economică și energetică, creșteri de prețuri și alte probleme.

Noutatea de astăzi este că deși autoritățile au respins ideea unei amânări a întregului proiect RO e-Transport, avem un proiect de ordonanță de urgență ce amână până la 1 octombrie 2022 aplicarea prevederilor cu privire la constatarea și sancționarea abaterilor de la cerințele RO e-Transport. Foarte probabil acest proiect se va aproba în aceste 2 zile rămase din luna iunie.

Proiectul îl puteți consulta aici: https://www.nowium.com/Files/OUG-e-transport.pdf

Nu uitați că acest document este încă proiect, pentru oficializare este nevoie de aprobarea și publicarea sa în Monitorul Oficial. Vă ținem la curent cu evoluția acestuia!