Proiect anulat: SAF-T – termene extinse – dublarea perioadelor de grație pentru depunerea raportărilor (august 2022)

SAF-T termene

Later edit (28 septembrie 2022): Până la acest moment proiectul inițiat de ANAF la începutul lunii august nu a fost aprobat. Autoritățile au renunțat la proiect și la intenția de prelungire a termenelor fără să explice cauzele


SAF-T – termene noi propuse prin proiectul ANAF

Pe pagina ANAF a fost publicat un proiect de Ordin al Președintelui ANAF prin care se intenționează modificări ale perioadei de grație acordată tuturor categoriilor de contribuabili în vederea depunerii raportărilor SAF-T.

Proiectul a fost publicat spre consultare luni, 1 august 2022, dată la care au avut termen de depunere a raportărilor SAF-T pe primele 6 luni din 2022 societățile care au fost mari contribuabili la 31 decembrie 2021 și au continuat să fie mari contribuabili și în 2022. La ora la care publicăm această informație, Ordinul încă nu era publicat și în Monitorul Oficial.

Proiectul propune practic dublarea perioadei de grație existentă, de la 6 luni la 12 luni. Din expunerea de motive menționăm: “Având în vedere noutatea și complexitatea acestui tip de declarație (Declarația D406), respectiv eventualele impedimente de natură tehnică care pot să intervină în generarea acestei declarații, ținând cont inclusiv de faptul că, contribuabilii utilizează softuri specifice de contabilitate, care au capabilități diferite și care pot fi adaptate mai simplu sau mai complicat la noua cerință, precum și planuri de conturi diferite, reglementate de diverse instituții (BNR, ASF), se propune majorarea perioadei de grație, deja acordată, cu 6 luni..”

Noua perioadă de grație aplicabilă tuturor categoriilor de contribuabili ar urma să fie:

  • 12 luni pentru prima raportare, respectiv 11 luni pentru a doua raportare, 10 luni pentru a treia raportare, 9 luni pentru a patra raportare, 8 luni pentru a cincea raportare, 7 luni pentru a șasea raportare, 6 luni pentru a șaptea raportare, 5 luni pentru a opta raportare, 4 luni pentru a noua raportare, 3 luni pentru a zecea raportare, 2 luni pentru a unsprezecea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
  • 9 luni pentru prima raportare, respectiv 6 luni pentru a doua raportare și 3 luni pentru a treia raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.

Perioada de graţie se calculează pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acordă, când obligaţia de transmitere devine efectivă pentru respectivul contribuabil.

Conform celor de mai sus, marii contribuabili a căror dată de referință este 1 ianuarie 2022, vor avea termen maxim de depunere a raportărilor până la 31 ianuarie 2023 (extins de la 31 iulie 2022). Acest termen va fi valabil pentru cele 12 raportări lunare ianuarie – decembrie 2022.

Marii contribuabili a căror dată de referință este 1 iulie 2022, vor avea termen maxim de depunere a raportărilor până la 31 iulie 2023 (extins de la 31 ianuarie 2023). Acest termen va fi valabil pentru cele 12 raportări lunare iulie 2022 – iunie 2023.

Proiectul Ordinului poate fi consultat aici.

Mai multe informații despre restul cerințelor SAF-T se pot regăsi în articolul nostru precedent: https://nowium.com/update-saf-t-data-de-referinta-si-termenele-de-raportare/