Beneficii extrasalariale – decontarea vacanței în 2024
Cum perioada vacanțelor începe curând, cu această ocazie mulți angajatori se gândesc la posibilitatea acordării unor beneficii cât mai avantajoase din punct de vedere fiscal. Astfel, angajatorii au două posibilități: fie acordarea voucherelor de vacanță, fie decontarea cheltuielilor de vacanță.
Beneficiile sub forma voucherelor de vacanță
Pot fi acordate oricând în timpul anului, asupra valorii acestora se calculează atât impozitul pe venit (10%), cât și contribuția de sănătate (10%) și cheltuielile sunt deductibile pentru angajator. Practic, pentru voucherele de vacanță nu se datorează contribuția de asigurări sociale (CAS) și nici contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM).
Codul Fiscal stabilește un plafon până la care se aplică doar impozitul pe venit și contribuția de sănătate, respectiv contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, în decursul unui an fiscal.
Pentru anul 2024 plafonul maxim este de 19.800 de lei. Astfel, dacă se acordă vouchere de vacanță peste acest plafon, diferența va fi tratată ca avantaj în natură fiind supusă tuturor taxelor și contribuțiilor salariale.
Avantaje
Voucherele de vacanță nu se includ în calculul privind plafonul global lunar de beneficii de 33% din salariul brut de încadrare.
Față de acordarea unei prime, angajatul beneficiază de taxare mai redusă prin faptul că voucherele de vacanță nu intră în sfera CAS.
Plafonul de deductibilitate este unul generos, mult mai mare decât în cazul decontării serviciilor turistice.
Dezavantaje
Dezavantajul pentru angajat, legat de utilizarea voucherelor, ar fi faptul că acestea pot fi folosite doar în țară.
Decontarea serviciilor turistice şi/sau de tratament
O variantă alternativă la voucherele de vacanță este decontarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora.
Acest beneficiu este deductibil fiscal, atât pentru salariat cât și pentru angajator, atâta timp cât se încadrează în plafonul anual egal cu câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, respectiv 7.567 lei în 2024.
OUG nr. 115/2023 aduce următoarea precizare: „Sumele reprezentând contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, în condiţiile alin. (41) lit. d), se consideră venituri aferente lunii în care se aprobă decontul, respectiv venituri aferente lunii în care sunt acordate, în situaţia în care nu există obligaţia prezentării unor documente justificative”.
Pentru acordarea acestui beneficiu și pentru a putea aplica facilitățile fiscale, este necesară reglementarea condițiilor de acordare, fie în contractul individual de muncă, fie în regulamentul intern.
Scutirea de taxe salariale pentru decontarea serviciilor turistice nu se va aplica, începând din ianuarie 2024, în situațiile în care angajații beneficiază și de vouchere de vacanță.
Avantaje
Avantajul, față de voucherele de vacanță, constă în faptul că angajatul își poate face vacanța oriunde, atât în țară cât și în străinătate, incluzând și cheltuielile pentru membrii de familie, atât cele de cazare și/sau de tratament, precum și cheltuielile de transport.
Dezavantaje
Valoarea acestui beneficiu trebuie să se încadreze și în plafonul lunar global de 33% din salariul de bază, alături de alte beneficii pe care salariatul le primește în luna respectivă.
Cheltuielile trebuie justificate de angajat cu documente.
Plafonul de deductibilitate este semnificativ inferior celui aferent voucherelor de vacanță.
Material scris de Carmen Olaru, Payroll Partner – Nowium Tax&Finance
Accesați alte materiale informative Nowium în secțiunea Noutăți.
Ai o urgență fiscală sau vrei să afli cum te putem sprijini?
Spune-ne în mesaj și revenim în scurt timp cu un răspuns.