Newsletter nr. 2 – februarie 2025

Newsletter 2 2025 RO

Accesează varianta tip revistă a acestui Newsletter în format pdf: Română sau în Engleză

Cuprins

  1. Actualizarea declarației privind impozitul pe profit – D101 (Ordinul 206/2025)
  2. Actualizarea Declarației privind situația de trezorerie ce se depune de ONG-uri (Ordinul 255/2025)
  3. Actualizarea nomenclatorului obligațiilor de plată la bugetul de stat și a declarației 100 (Ordinul 193/2025)
  4. Indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual (Ordinul 151/2025)
  5. Modificări cu privire la înregistrarea contractelor de închiriere pentru bunurile comune (Ordinul 161/2025)
  6. Clarificări cu privire la impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale („ICAS”) (OG 3/2025)
  7. Procedura de calcul și actualizare anuală a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (HG 35/2025)
  8. Somația – un nou tip de document utilizat în controalele antifraudă (Ordinul 128/2025)
  9. Alte noutăți legislative
  10. Cursurile valutare de închidere ale lunii februarie 2025
  11. Indicatori sociali

Cât timp din viața ta consumă cu adevărat salarizarea companiei tale?

Află în 3 minute dacă sistemul tău actual de salarizare îți oferă controlul și liniștea de care ai nevoie

Ca antreprenor sau executiv, știi că salarizarea poate deveni rapid o povară care îți consumă timp prețios. Dar cât de eficient este cu adevărat sistemul tău actual?

Autoevaluează-ți sistemul și află:

  • Care este nivelul tău real de expunere în fața unui control ITM
  • Câte ore poți economisi lunar prin optimizarea salarizării
  • Cum se compară sistemul tău cu cele mai bune practici din piață

Accesează acest link și parcurge cele câteva întrebări în numai 2 minute.

înapoi la cuprins ⇑


Ordinul 206/2025 pentru aprobarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare a formularelor 101 ”Declarație privind impozitul pe profit” și 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal” (MO 140/2025)

Ordinul actualizează modelul, conținutul şi instrucțiunile de completare a formularelor 101 “Declarație privind impozitul pe profit” și 101 Grup fiscal “Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”.

Formularele se utilizează începând cu declararea obligațiilor anuale aferente anului fiscal 2024/anului modificat care începe în anul 2024.

Actualizarea formularelor a fost necesară pentru adaptarea acestora la modificările legislative aduse impozitului pe profit în anul 2024, în special a prevederilor legate de impozitul minim și de recuperare a pierderilor fiscale.

înapoi la cuprins ⇑


Ordinul 255/2025 cu privire la reglementarea unor aspecte de raportare contabilă (MO 135/2025)

Sumar

Ordinul actualizează formularele pentru raportarea informațiilor referitoare la finanțările primite de persoanele juridice fără scop patrimonial („ONG”) și aduce și mici completări reglementărilor contabile.

Detalii

Reamintim că Ordinul 1802/2014 prevede faptul că ONG-urile care, în exercițiul financiar de raportare, au primit sume reprezentând subvenții, sponsorizări, sume redirecționate din impozitul pe profit, impozitul pe venitul microîntreprinderilor, respectiv din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, precum și alte forme similare de finanțare, indiferent de valoarea cumulată a acestora, întocmesc o declarație care însoțește situațiile financiare anuale și evidențiază sumele astfel primite, respectiv utilizate.

Ordinul curent stabilește două modele ale declarației privind situația de trezorerie care însoțește situațiile financiare anuale:

  • Un model simplificat – pentru entitățile care au primit finanțări de cel mult 000 lei la nivel de an;
  • Un model mai complex pentru finanțările care depășesc plafonul de 100.000 lei.

Semnare

Declaraţia privind situaţia de trezorerie se întocmeşte şi se semnează de către persoanele abilitate, potrivit legii, să întocmească şi să semneze situaţiile financiare anuale. Declarația se semnează şi de către reprezentantul legal, respectiv administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Depunere

Declaraţia se depune odată cu situaţiile financiare anuale, folosind programul de asistenţă, pus la dispoziţie gratuit de către ANAF.

Sancțiuni

Amenzile pentru nedepunerea declarației sunt cuprinse între 20.000-30.000 lei.

Alte informații

Noua declarație se aplică începând cu situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar al anului 2024. Totodată, entităţile care au ales un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic aplică prevederile de mai sus începând cu primele situaţii financiare anuale încheiate la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie 2024.

Modificări aduse reglementărilor contabile

Sunt completate prevederile Ordinului 1802/2014 (Reglementările contabile naționale) și ale Ordinului 2844/2016 (Reglementările contabile conforme cu IFRS), fiind actualizată funcționalitatea contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri». Astfel, în cazul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, persoana juridică responsabilă înregistrează în debitul contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri» cheltuiala totală cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri datorat de grupul fiscal.

Suplimentar, în Reglementările contabile conforme cu IFRS, la funcțiunea contului 697 a fost introdusă și precizarea că în debitul acestui cont se înregistrează valoarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (contul 441).

înapoi la cuprins ⇑


Tax Group 03 2025


Ordinul 193/2025 privind modificarea şi completarea Ordinului președintelui ANAF 587/2016 pentru aprobarea modelului şi conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă (MO 114/2025)

Sumar

Ordinul aduce modificări și completări cu privire la regulile pentru completarea declarației 100 în domeniul impozitelor, respectiv modificarea nomenclatorului obligațiilor de plată la bugetul de stat, în vederea declarării obligațiilor fiscale.

Detalii

Dintre modificările aduse de prezentul ordin, menționăm:

  • Introducerea a patru noi poziții în nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat:
    • poziția 109 „Impozit suplimentar”
    • poziția 110 „Impozit suplimentar național”
    • poziția 111 „Impozit pe veniturile din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă reținut la sursă de către persoanele juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă”
    • poziția 112 „Impozit pe construcții”.
  • Actualizarea instrucțiunilor de completare a declarației 100.

Menționăm că „Impozitul suplimentar” și „Impozitul suplimentar național” se referă la impozitul minim (Pillar II), impozite datorate doar de către societățile parte a unui grup național/multinațional de mari dimensiuni (cu cifra de afaceri de peste 750 milioane de euro), și doar în anumite condiții stabilite prin Legea 431/2023 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni.

Impozitul suplimentar și impozitul suplimentar național se declară în termen de cel mult 15 luni de la ultima zi de închidere a exerciţiului financiar, pentru impozitul suplimentar, respectiv în termen de cel mult 15 luni de la ultima zi de închidere a exerciţiului financiar pentru impozitul suplimentar naţional. Pentru primul an de aplicare, acest impozit se declară în termen de cel mult 18 luni de la ultima zi a exerciţiului financiar de raportare.

În consecință, dacă o societate datorează impozitul suplimentar stabilit ca urmare a prevederilor Legii 431/2023, termenele de declarare și plată sunt:

  • 30 iunie 2026 – pentru impozitul suplimentar, respectiv impozitul suplimentar național aferent anului 2024, pentru contribuabilii care au anul fiscal egal cu anul calendaristic;
  • 18 luni de la încheierea anului fiscal ce începe după 31 decembrie 2023, dacă anul fiscal este diferit de cel calendaristic.

înapoi la cuprins ⇑


Ordinul 151/2025 privind indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual (MO 113/2025)

Pentru anul fiscal 2025, indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual este 104,4%.

înapoi la cuprins ⇑


Ordinul 161/2025 privind modificarea Ordinului președintelui ANAF 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de locațiune, precum şi a modelului şi conținutului formularului „Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune” (MO 109/2025)

Sumar

Ordinul aduce modificări cu privire la înregistrarea contractelor de închiriere pentru bunurile comune. Mai exact, s-a simplificat procedura de înregistrare a contractelor de închiriere atunci când bunurile sunt deținute în comun de mai mulți coproprietari.

Detalii

Reamintim că persoanele care obțin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal (cu excepția arendării și închirierii turistice) trebuie să înregistreze contractele și orice modificări ale acestora la organul fiscal în termen de 30 de zile de la producerea acestora.

Noul ordin prevede ca în cazul contractelor de închiriere a unor bunuri deținute în comun, înregistrarea fiscală a acestora să se facă doar de unul dintre proprietari, uzufructuari sau deținători legali, atâta timp cât aceștia sunt desemnați prin contractul de închiriere sau prin actul de modificare a acestuia să îndeplinească aceste obligații.

Noua prevedere este aplicabilă doar contractelor noi și actelor pentru modificarea contractelor aflate în derulare, încheiate începând cu 1 ianuarie 2025.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2025, precum și în cazul actelor de modificare a acestora, înregistrate la organul fiscal anterior acestei date, nu se aplică prevederile referitoare la desemnarea proprietarului, uzufructuarului sau altui deținător legal.

înapoi la cuprins ⇑


Descoperiți Calculatorul de Salarii pe site-ul Nowium

Un instrument gratuit și util pentru calculul salariilor, care permite diverse scenarii de calcul, actualizat conform ultimelor modificări legislative

https://nowium.com/calculator-de-salarii/

Calculator salarii 2025


Ordonanța 3/2025 pentru modificarea şi completarea art. 46^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (MO 92/2025)

Sumar

Ordonanța aduce clarificări cu privire la impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol şi gaze naturale („ICAS”), clarificări aplicabile începând cu anul fiscal 2025 sau cu anul fiscal modificat care începe în 2025.

Detalii

Ordonanța clarifică aplicarea ICAS pentru persoanele juridice române sau străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri, prestează servicii pe teritoriul României sau livrează bunuri de pe teritoriul României, aferente codurilor CAEN corespunzătoare activităților, principale sau secundare, desfășurate în sectoarele petrol și gaze naturale:

  • 0610 — Extracția petrolului brut,
  • 0620 — Extracția gazelor naturale,
  • 0910 — Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale,
  • 1920 — Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului,
  • 3522 — Distribuția combustibililor gazoși, prin conducte,
  • 3523 — Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte,
  • 4671 – Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate,
  • 4681 — Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate,
  • 4730 — Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, respectiv Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule, după caz,
  • 4950 — Transporturi prin conducte.

În situația în care activitățile corespunzătoare codurilor CAEN de mai sus sunt începute în cursul anului fiscal (inclusiv în situația unei persoane juridice înființate în cursul anului fiscal), ICAS se datorează începând cu trimestrul în care se desfășoară activitățile respective. În situația în care încetează să se mai desfășoare activitățile corespunzătoare codurilor CAEN de mai sus, nu se mai datorează ICAS începând cu trimestrul următor celui în care nu se mai desfășoară activitățile respective.

Impozitul specific pe cifra de afaceri se declară și se plătește pentru trimestrele I-IV, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului respectiv.

Excepții de la ICAS

Se exclud din sfera de aplicare a ICAS contribuabilii care obțin venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifianțe și de răcire, în cadrul activităților desfășurate potrivit codurilor CAEN:

  • 4671 – Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate,
  • 4681 – Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate,
  • 4730 – Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate/Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule.

Cu toate acestea, contribuabilii menționați mai sus datorează ICAS în situația în care desfășoară ca activități secundare alte activități corespunzătoare codurilor CAEN supuse acestui impozit.

Persoanele juridice străine

ICAS este datorat și de persoanele juridice străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri, prestează servicii pe teritoriul României sau livrează bunuri de pe teritoriul României, desfășurând activități în sectoarele petrol și gaze naturale, și care nu au înregistrat un sediu permanent în România.

Indicatorul VT reprezintă veniturile realizate din livrările/prestările de servicii pe teritoriul României, respectiv din livrările de pe teritoriul României corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute mai sus, stabilite pe baza valorii înscrise în declarația vamală sau în documentele care atestă livrările intracomunitare. Livrarea de pe teritoriul României înseamnă orice operațiune care presupune scoaterea bunurilor de pe teritoriul României.

Pentru a nu exista riscul neplății impozitului specific pe cifra de afaceri, persoanele juridice străine care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, care nu au înregistrat un sediu permanent în România, au obligația să constituie suplimentar o garanție sub formă de scrisoare de garanție emisă de o instituție de credit sau să constituie depozit la o unitate a Trezoreriei Statului în favoarea organului fiscal central, cu respectarea normelor legale privind garanția de bună execuție. Cuantumul garanției este de 1 milion euro, echivalent în lei, stabilit la cursul comunicat de BNR la data constituirii garanției.

Termenul de constituire a garanției  în cazul persoanelor care au desfășurat activități în sectoarele petrol și gaze naturale este până la 18 februarie 2025 (15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței). De asemenea, se aplică un termen similar de 15 zile de la publicarea ordinului președintelui ANAF privind procedura și condițiile de înregistrare a reprezentantului, în cazul celor care își desemnează un reprezentant pentru calcularea, declararea și plata ICAS.

Nerespectarea termenului de constituire a garanției atrage sancțiunea de interzicere a efectuării oricăror formalități vamale sau în domeniul mișcării produselor accizabile cu privire la mărfurile aflate în responsabilitatea persoanelor juridice care nu și-au respectat obligațiile prevăzute, până la momentul îndeplinirii acestor obligații.

Procedura și condițiile de înregistrare a reprezentantului se aprobă prin ordin al președintelui ANAF în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a OG 3/2025 (3 februarie 2025).

înapoi la cuprins ⇑


Hotărârea 35/2025 privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (MO 111/2025)

Sumar

Hotărârea stabilește procedura de calcul și actualizare anuală a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Ministerul Muncii este responsabil pentru aplicarea mecanismului, utilizând expertiza unei instituții de cercetare și indicatori socioeconomici relevanți. Formula de actualizare se bazează pe rata inflației și productivitatea muncii, iar ajustările se negociază în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Detalii

  • Responsabilități: Ministerul Muncii implementează, monitorizează și evaluează mecanismul, colaborând cu o instituție de cercetare pentru analiza impactului economic și social.
  • Raportul anual: Include actualizarea indicatorilor socioeconomici, monitorizarea efectelor salariului minim și evaluarea impactului asupra pieței muncii și economiei.
  • Indicatorii de referință: Se utilizează date privind inflația, PIB-ul, populația ocupată, salariul mediu brut și indicatori ai inegalității sociale.
  • Formula de calcul: Salariul minim pentru anul următor se ajustează conform inflației și productivității muncii, menținându-se într-un interval de 47%-52% din salariul mediu brut.
  • Reguli speciale: Dacă inflația și productivitatea au modificări sub 1%, salariul minim rămâne neschimbat sau se ajustează doar cu productivitatea.
  • Decizie finală: Dacă salariul minim calculat este sub 52% din salariul mediu, se discută în Consiliul Tripartit pentru o eventuală ajustare.

Această hotărâre creează un cadru stabil și predictibil pentru actualizarea salariului minim, asigurând corelarea acestuia cu evoluțiile economice și sociale.

înapoi la cuprins ⇑


Ordinul 128/2025 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de control a Direcţiei generale antifraudă fiscală (MO 120/2025)

Sumar

Ordinul aprobă modelul şi conţinutul formularelor, respectiv a documentelor utilizate în activitatea de control a Direcţiei generale antifraudă fiscală („DGAF”).

Astfel, este introdusă Somația ca un nou tip de document pe care inspectorii DGAF îl pot trimite contribuabililor verificați în cadrul controalelor antifraudă.

Detalii

Anterior acestui ordin, inspectorii aveau posibilitatea de a transmite doar o simplă invitație prin care să solicite companiilor să trimită un reprezentant cu documentele necesare în cadrul controlului, la sediile teritoriale ale DGAF.

Motivul pentru care s-a introdus acest document se datorează faptului că mulți dintre contribuabili ignorau aceste invitații, chiar dacă neprezentarea documentelor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 27.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari, respectiv cu amendă de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Astfel, contribuabilii vor primi în continuare această invitație, însă în situația în care nu vor prezenta documentele solicitate, li se va transmite ulterior o somație pentru care vor fi obligați să răspundă solicitării în termen de 15 zile de la data comunicării somaţiei.

Refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la data somației, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani.

înapoi la cuprins ⇑


Alte noutăți fiscale


Ordinul 146/2025 pentru modificarea şi completarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic şi de stingere a obligațiilor fiscale, aprobată prin Ordinul președintelui ANAF 1.613/2018 (MO 114/2025)

Sumar

Au fost introduse modificări privind ordinea stingerii obligațiilor fiscale, prioritizând achitarea ajutoarelor de stat și a dobânzilor aferente. Noile reguli clarifică distribuirea sumelor pentru contribuabilii cu înlesniri la plată și cei aflați în insolvență, stabilind criterii specifice pentru compensarea datoriilor.

Detalii

Modificările aduse metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic vizează în principal ordinea stingerii obligațiilor fiscale. Astfel, sumele plătite în contul unic și în alte conturi sunt utilizate cu prioritate pentru achitarea ajutoarelor de stat și/sau de minimis și a dobânzilor aferente acestora. După această stingere, sumele rămase sunt distribuite de organul fiscal central, proporțional cu obligațiile datorate, cu excepția contribuabililor cu înlesniri la plată sau aflați în insolvență.

Pentru contribuabilii în insolvență, ordinea stingerii obligațiilor fiscale a fost clarificată, prioritizând obligațiile curente, cele din planul de reorganizare și ulterior cele admise la masa credală. În cazul unui decont de TVA cu sumă negativă, aceasta se compensează mai întâi cu obligațiile fiscale curente, iar dacă este aferentă unei perioade anterioare deschiderii insolvenței, se compensează cu datoriile incluse la masa credală.

Pentru debitorii cu înlesniri la plată aflate în derulare la 07.02.2025, sumele aferente ajutoarelor de stat și dobânzilor aferente sunt achitate cu prioritate, condiționând astfel menținerea facilităților fiscale. Ulterior, se aplică regulile generale de distribuire a sumelor pentru restul obligațiilor fiscale.

înapoi la cuprins ⇑


Ordinul 121/2025 pentru modificarea şi completarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF 2.937/2018 (MO 104/2025)

Sumar

Ordinul aduce modificări și completări procedurale cu privire la metodologia de distribuire a sumelor plătite de contribuabilii persoane fizice în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale.

Detalii

Sumele plătite de contribuabili în contul unic și în alte conturi sunt utilizate cu prioritate pentru stingerea ajutoarelor de stat și/sau de minimis, precum și a dobânzilor aferente acestora, datorate de la data plății ajutorului până la recuperarea integrală.

După această stingere, eventualele sume rămase sunt distribuite proporțional cu obligațiile fiscale înregistrate în declarația unică, exceptând contribuabilii cu înlesniri la plată. Pentru aceștia, plata ajutoarelor de stat și a dobânzilor aferente este esențială pentru menținerea facilităților fiscale. De asemenea, pentru debitorii cu înlesniri la plată la data de 04.02.2025, se aplică aceleași reguli, prioritizând stingerea acestor sume înaintea altor obligații fiscale.

înapoi la cuprins ⇑


Cursurile valutare de închidere ale lunii februarie 2025

Cursurile valutare comunicate de BNR care sunt folosite la închiderea lunii februarie 2025 pentru evaluarea elementelor monetare de activ și de pasiv exprimate în valută (disponibilități bănești, creanțe, datorii), cât și pentru evaluarea creanțelor și datoriilor exprimate în lei, a căror decontare se face în funcție de cursul unei valute sunt:

1 EUR = 4,9765 RON; 1 USD =  4,7844 RON; 1 CHF = 5,3023 RON; 1 GBP = 6,0281 RON

Preluare cursuri BNR 2025

Vă reamintim că în secțiunea “Resurse” a site-ului nostru găsiți un utilitar Excel prin care cursurile valutare sunt preluate automat de pe site-ul BNR si sunt alocate pe fiecare zi de valabilitate, conform regulilor contabile. Astfel, cursul valutar comunicat de BNR in ziua N va fi afișat pe datele de valabilitate N+1…N+2….pana la următoarea ședință valutară.
Cursul de închidere de lună este cursul valutar comunicat în ultima ședință valutară a lunii respective.

înapoi la cuprins ⇑


Indicatori sociali 2025

Impozite și contribuții 2025

pentru activități dependente

Angajator și beneficiar

(pentru activități considerate dependente)

(cota %)

Angajat și prestator de activități

dependente

(cota %)

Contribuția pentru asigurări sociale (pensie)

- Nu se datorează pentru condiții normale de muncă

- 4% pentru condiții deosebite de muncă

- 8 % pentru condiții speciale de muncă

25%

Contribuția la fondul de asigurări sociale de sănătate (calculată la venitul brut)

Nu se datorează

10%

Impozitul pe venit

10% 

Contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM)

2,25% 

Fondul pentru neangajarea de persoane cu handicap (pentru angajatorii care au peste 50 salariați)

4 x salarii minime pe economie

la fiecare 100 de salariați

Valoarea unui tichet de masă impozabil în sensul impozitului pe venit

max. 40,04 lei

Salariul minim pe economie (brut)

-> 4.050 lei (începând cu 1 ianuarie 2025)

-> 4.582 lei pentru angajații din domeniul construcțiilor 

-> 4.050 lei pentru angajații din sectorul agricol şi industria alimentară (începând cu veniturile lunii ianuarie 2025)

Diurnă (în țară)

Pentru angajații instituțiilor publice

Pentru angajații din sectorul privat

23 lei

57,5 lei

Începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025, au fost eliminate facilitățile fiscale acordate angajaților ce lucrează în sectorul IT, construcții, agricultură și industria alimentară.

înapoi la cuprins ⇑

Nowium Newsletter Back Cover