Cum se raportează în 2023 companiile la controalele fiscale în funcție de dimensiune?

Controalele fiscale

Rezumat

Majoritatea companiilor din România înțeleg importanța consultanței specializate oferite în timpul controalelor fiscale, potrivit unui studiu comandat de Nowium. Astfel, 82% dintre reprezentanții companiilor locale consideră acest serviciu drept unul important sau foarte important.

În plus, 54% dintre companii se declară dispuse să investească mai mult în asistența profesională pentru controale fiscale, tendință accentuată în rândul directorilor financiari (80% vs. 54% total) și în rândul companiilor cu peste 150 de angajați (67% vs. 54% total).

Context

Studiul Nowium a fost realizat în luna august 2023 pe un eșantion de 103 de respondenți, dintr-o gamă variată de industrii. Funcțiile ocupate de cei care au oferit răspunsuri sunt cele de Director financiar, Administrator, Director juridic, Director general sau Șef contabil.

Controalele fiscale – impact

Controlul fiscal este un eveniment major în activitatea societăților comerciale, implicând deseori riscuri financiare semnificative. Printr-o abordare adecvată, firmele pot evita costurile pe care o inspecție fiscală le poate produce și își pot eficientiza activitatea financiară.

Pregătirea pentru un control fiscale necesită timp și resurse. Studiul Nowium evidențiază că preocupările companiilor în timpul controalelor fiscale sunt legate de timpul și resursele consumate, urmate de riscul de penalități, relația cu autoritățile fiscale și necunoașterea procedurilor.

Servicii preferate

Mai mult de jumătate dintre companii (53%) angajează frecvent servicii de consultanță fiscală în perioada inspecțiilor. Printre serviciile solicitate cele mai importante sunt cele de asistență contabilă și fiscală periodică, precum și consultanța juridică și fiscală curentă.

Serviciile preferate diferă în funcție de poziția ocupată de respondenți în companie și de dimensiunea acesteia. Astfel, organizațiile mici optează pentru asistență contabilă și planificare fiscală, iar companiile mari optează să își asigure toată plaja de servicii de consultanță, fiscală și juridică.

În ceea ce privește relația cu autoritățile în timpul controalelor fiscale mai mult de jumătate dintre companiile din România (54%) se declară mulțumite. În cazul companiilor cu peste 150 de angajați, nivelul de satisfacție este mai mare, respectiv 72%.

Concluzie

Companiile cu structură matură, cu departamente financiare bine organizate, evaluează corect nivelul de pregătire în cazul controalelor, solicitând destul de des consultanță specializată. Este îmbucurător să observăm că din ce în ce mai mulți antreprenori și companii mici au maturitatea de a recunoaște ca au nevoie de ajutor în cazul unor eventuale controale fiscale.