Raportarea SAFT de la 1 ianuarie 2025

Ce este Declarația 406 sau SAFT
SAFT înseamnă „Standard Audit File for Tax” sau fișierul standard de control fiscal.
Declarația 406 sau raportarea SAFT reprezintă o raportare electronică standardizată către ANAF, raportare prin care sunt transpuse detaliat toate înregistrările contabile ale unei companii, facturile emise și primite, detalii despre încasări și plăți, mijloace fixe, stocuri, taxe și alte informații. Practic, toate aceste detalii sunt raportate sub forma unui fișier xml ce se depune electronic la ANAF.
Raportarea SAFT permite ANAF să aibă acces la informațiile contabile și fiscale ale unei societăți, fără a fi necesară prezența fizică la sediul societății. Astfel, ANAF poate analiza automat și detaliat activitatea economică a contribuabililor, reducând necesitatea verificărilor fizice și a interacțiunii directe. În mod implicit, crește gradul de transparență asupra operațiunilor desfășurate de orice societate.
Calendar de raportare
Raportarea SAFT a fost introdusă gradual, întâi pentru contribuabili mari (de la 1 ianuarie 2022), apoi pentru contribuabilii mijlocii (de la 1 ianuarie 2023). Au mai existat termene intermediare, în special pentru contribuabilii care au fost clasificați în categoriile contribuabililor mari / mijlocii în perioada 2022-2024.
Societățile considerate contribuabili mici intră în scopul raportării SAFT de la 1 ianuarie 2025. Aici sunt încadrați și nerezidenții ce au sucursale, sedii permanente sau sunt înregistrați în scopuri de TVA în România.
Modalitatea de raportare
Raportarea SAFT este compusă din 3 secțiuni:
- Secțiunea lunară (trimestrială) – se referă la informațiile privind facturile primite și emise, detaliile privind încasările și plățile, taxele, notele contabile. Această secțiune urmează perioada fiscală aplicabilă pentru TVA. Contribuabilii care nu sunt înregistrați în scopuri de TVA și cei care au ca perioadă fiscală aplicabilă pentru TVA semestrul sau anul, vor depune fișierul SAFT trimestrial.
- Secțiunea anuală – se referă la raportarea Activelor – adică a imobilizărilor și a tranzacțiilor detaliate cu privire la acestea.
- Secțiunea privind stocurile și producția în curs – se transmite doar la solicitarea ANAF.
Termene de raportare standard
Cu excepția perioadei de grație introdusă pentru primele raportări și descrisă mai jos, se vor aplica următoarele termene de raportare standard:
- Ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic), după caz, pentru secțiunea lunară (trimestrială), adică pentru alte informații decât cele privind „Stocurile” și „Activele”;
- Data depunerii situațiilor financiare aferente exercițiului la care se referă, pentru informațiile privind “Activele“. Aceste informații sunt întocmite la nivelul anului financiar aplicat de către contribuabili și transmise printr-o singură depunere, respectiv o singură raportare a Declarației informative D406. Declarația pentru “Active” se poate transmite ca o declarație independentă, nefiind necesară introducerea tuturor secțiunilor/subsecțiunilor dintr-o Declarație informativă D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informație.
- La cererea ANAF, într-un termen ce nu poate fi mai mic de 30 zile calendaristice, pentru informaţiile privind “stocurile de produse” şi “producţie în curs“. În funcţie de perioada pentru care se solicită furnizarea acestor informaţii, contribuabilii furnizează una sau mai multe declaraţii informative cuprinzând subsecţiunile din fişierul SAFT relevante pentru “Stocuri”, separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse în perioada pentru care a fost trimisă solicitarea din partea ANAF.
Perioada de grație
Perioada de grație aplicabilă tuturor categoriilor de contribuabili:
- 6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAFT;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAFT.
Perioada de graţie se calculează pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acordă, când obligaţia de transmitere devine efectivă pentru respectivul contribuabil.
Contribuabilii mici, care intră în scopul raportării SAFT de la 1 ianuarie 2025, vor avea termen maxim de depunere a raportărilor până la 31 iulie 2025. Acest termen va fi valabil pentru cele 6 raportări lunare, sau două raportări trimestriale, din perioada ianuarie – iunie 2025.
În mod similar, marii contribuabili sau cei mijlocii au beneficiat de perioada de grație la momentul intrării în scopul raportării SAFT.
Cine depune declarația D406?
Următoarele categorii de contribuabili au obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAFT), prin intermediul Declarației informative D406:
- Toate formele de societăți comerciale (SA, SCA, SCS, SNC și SRL)
- Sucursalele / Sediile permanente care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate
- Societățile nerezidente care au în România un cod de înregistrare în scopuri de TVA
- Persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România
- Persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România
- Asociațiile cu scop patrimonial
- Asociațiile/ Persoanele fără scop patrimonial (ONG)
- Regiile autonome / Institute naționale de cercetare dezvoltare / Societățile/Companiile naționale
- Organizațiile cooperatiste meșteșugărești (OC1), Organizațiile cooperatiste de consum (OC2), Organizațiile cooperatiste de credit (OC3)
- Organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevăzute în legislația pieței de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat și alte entități organizate pe baza Codului civil
- Alte persoane juridice, care nu se regăsesc menționate în mod expres la excepții (punctul următor).
Cine nu are obligația de depunere?
Următoarele categorii de contribuabili nu au obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T):
- Persoanele fizice autorizate (PFA)
- Întreprinderile individuale (II)
- Întreprinderile familiale (IF)
- Persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ (PFL)
- Asociațiile familiale (ASF)
- Societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată (SPAR) și cabinetele individuale de avocat
- Societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale
- Cabinetele medicale individuale (CMI)
- Societățile profesionale practicieni în insolvență (SPI)
- Întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată (URL)
- Instituțiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finanțare sau de categoria de contribuabili la care sunt încadrate.
- Autoritățile administrative, indiferent de sursa lor de finanțare
- Unitățile de cult, asociațiile de proprietari și alte persoane juridice fără scop patrimonial care prin actul normativ de înfiinţare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligaţia ţinerii contabilităţii în partidă simplă. Dacă aceste asociații/persoane/entități optează pentru ținerea contabilității în partidă dublă, acestea vor avea obligația de depunere a raportării SAFT.
Contravenții și sancțiuni
Contraventiile aplicabile pentru declaratia SAFT sunt cele mentionate la art. 337^1 din Codul de procedura fiscala:
- Nedepunerea la termenele prevazute a declarației SAFT (D406) se sanctioneaza cu amenda între 1.000 lei – 5.000 lei
- Depunerea incorectă ori incompletă a declarației SAFT (D406) se sanctioneaza cu amenda intre 500 lei – 1.500 lei
Nu se sancționează contravențional:
- persoanele care corectează declarația SAFT (D406) până la termenul legal de depunere a următoarei declarații
- persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează declarația SAFT (D406) ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
Material scris de Valentin Alangiu, Accounting & Tax Partner – Nowium Tax&Finance
Accesați alte materiale informative Nowium în secțiunea Noutăți.
Ai o urgență fiscală sau vrei să afli cum te putem sprijini?
Spune-ne în mesaj și revenim în scurt timp cu un răspuns.